Planetarium Eise Eisinga

Planetarium Eise Eisinga

video
play-sharp-fill
Het Planetarium Eise Eisinga in Franeker is gebouwd tussen 1774 en 1781, en functioneert nog steeds. Deze animatie toont het mechaniek en het vertrek waarin het zich bevindt, verwerkt aan en boven het plafond. Na een grondige studie is dit 3D model vervaardigd, waarin de dragende onderdelen van de constructie zijn weggelaten om het mechaniek zo goed mogelijk zichtbaar te maken.

video
play-sharp-fill
De regulateur is een klokmechanisme dat aan de basis staat van alle beweging. In deze animatie slaat het op normale snelheid.
 
 

video
play-sharp-fill
De centrale as wordt direct aangedreven door de regulateur. Op zijn beurt drijft deze alle andere bewegende onderdelen aan.

video
play-sharp-fill
Normaal is alleen de beweging van de regulateur goed zichtbaar. Het mechaniek moet een enorme vertraging teweegbrengen om de planeten de juiste omlooptijden te geven. De Aarde legt zijn baan in een jaar af, Saturnus doet er 29 jaar over. In deze animatie wordt de beweging van het mechaniek steeds met factor 10 versneld van normaal tot 1 000 000 keer. Pas bij hoge snelheid is van (vrijwel) alle onderdelen de beweging goed zichtbaar.

Reacties zijn gesloten.