Gouda 750

  Gouda 750

In 2022 wordt het 750 jarig bestaan van de stad Gouda gevierd. In het kader daarvan verscheen op 20 November 2021 een nieuwe geschiedenis van de stad, waarvoor ik een zestal Impressies uit de geschiedenis van de stad mocht maken.

Gouda rond 1150. Op de plaats waar nu de grote Sint Janskerk staat, stond destijds een kleine houten kapel van de ‘heren’. Waar nu de Molenwerf is hadden deze heren hun Motte.

Gouda 1353. Op de kerkring is de houten kapel vervangen door een driebeukige hallenkerk, waar nu ook de kerktoren aan toegevoegd wordt. De haven is gegraven en de stad is flink uitgebreid. Ook is de bouw van de stadsmuur flink gevorderd en op de plaats van de motte staat nu een oude standerdmolen.

Bouw van het nieuwe stadhuis op het marktveld in 1448.

In Januari 1552 brandt de kerk helemaal af door blikseminslag in de toren. Bij de herbouw maakt men van de ‘gelegenheid’ gebruik om het middenschip te verhogen en grote, nieuwe gebrandschilderde glazen te laten maken.

In 1578 wordt het kasteel van Gouda gesloopt. Het werd sinds 1572 als laatste door de geuzen gebruikt.

De markt in 1668. Er moet een nieuw waaggebouw komen, en om te beoordelen of het ontwerp indrukwekkend genoeg is hebben de stadsbestuurders een houten model op ware grootte in situ laten maken.  Ook de schutterij, die de eerste verdieping zal betrekken, is present.

Reacties zijn gesloten.